Miten nahkalaukku valmistetaan
arvosta suomalaista käsityötä!

Nahan leikkuu ja ohennus


Kaikki alkaa tietenkin mallin suunnittelusta ja kaavoittamisesta, mutta tässä kirjoituksessa kerron työvaiheista, kun  laukun sarjatuotanto on jo aloitettu. Leikkuu voidaan tehdä käsin puukolla, mutta kannattavuuden ja varsinkin paksuja nahkoja leikatessa meistin terät on yleisesti käytössä. Leikkuu menetelmät on kehittynyt, mutta vesi- tai laser leikkurit vaativat isoja  investointeja. Me käytämme omalla laukkutehtaalla näitä teriä laukun kappaleita leikatessa.Nahan leikkaaminen meistillä
Yhdessä laukussa on yllättävän monta eri kappaletta. Tämä Kytö-olkalaukku ei vaikuta kovin isolta, mutta palasia on 24kpl.  Osien määrä vuoritetuissa laukuissa on vieläkin isompi, mutta tämä Kytö- laukku on vuoritettu vain takaosasta. Nahkalaukun kappaleet

Meistin terillä saadaan siistit reunat, varsinkin kun reunat jää näkyviin eli on ns. raakareunainen laukku. Kappaleiden leikkaamisen jälkeen tehdään merkinnät, joita terissä ei ole ollut.  Merkkejä tehdään lukkoja ja niittejä varten. Naskalilla painetaan nahan pintaan pienet jäljet terävällä piikillä.
Seuraavaksi siirrytään ohennuskoneelle. On olemassa käsityökaluja nahan reunojen ohentamiseen, mutta sarjatuotannossa koneet nopeuttavat työvaiheita ja ohennusjälki on tasainen. Ohentamisen ansiosta laukun reunoista ei tule liian paksut. Reunat myös taipuvat pääty-ja pohjakappaleissa paremmin, mikä helpottaa laukun kokoamista ja  ompelemista.
Nahan reunojen ohentaminen Fortuna

Liimaus ja ompelu

Ennen ompeluvaihetta liimataan taskujen reunat ja vuorin tukikappaleet. Tässä Kytö-laukussa on vain korttitaskut ja niihin liimasin vuorikappaleet lompakkoliimalla. Liimana käytin Sitol-merkkistä liimaa. Se liimataan vain toiseen puoleen kappaleita. Laukun yläreunoissa on nahkavahvikkeet ja niiden liimaamiseen käytin maitoliimaa. Maitoliima levitetään molempiin liimattaviin kappaleisiin ja yhdistetään liiman kuivuttua.
Liimauksessa voidaan käyttää liimauskonetta, jolla saadaan erilevyisiä reunoja liimattua tai isompia kappaleita kokonaan.
Ompeluvaiheita on monta ja kaikki vaiheet tehdään ennen laukun kokoamista. Sangan kiinnityksen kappaleet  ja koristetikkaukset on tässä laukussa ommeltu vaalealla langalla.
NiittaaminenLaukun ompeleminenSangan kannakkeiden ompeleminen


Kun kaikki kappaleet on koristetikattu reunoistaan ja sangan kiinnitykset, sekä lukot on paikoillaan, alkaa varsinainen laukun kokoaminen. Pääty- ja pohjakappaleet liimataan reunoistaan sivukappaleisiin. Tässä voi käyttää maitoliimaa, mutta tämä nahka toimii paremmin kontaktiliiman kanssa. Käsivarsikoneella ommellaan reunat kiinni. Sen jälkeen laukkuun kiinnitetään soljet ja pitkät olkahihnat. 
Laukun kokoaminenNahkalaukun valmistaminen

 

Laukun viimeistelyLaukun valmistaminen

Kaikki langanpäät viimeistellään ja sitten laukku onkin valmis. Paljon on erilaisia koneita ja työvaiheita, mutta laukun valmistaminen on aina käsityötä, jossa tekijän kädenjälki näkyy. Meistä jokainen voi lisätä suomalaisen käsityön arvostusta ostamalla kotimaisia tuotteita.   
Valmis tyylikäs nahkalaukku tuo iloa pitkään ja hyvä nahka patinoituu ajan kuluessa kauniisti.
Kytö laukku Honko Oy

Marianne
22 lokakuuta, 2021
JAA
Arkistoi
Kirjaudu sisään to leave a comment
Isoisän jalanjäljissä-
Yrittäjiä  kolmannessa polvessa