Laadukkaan nahkalaukun ostaminen on usein tarkkaan mietitty hankinta. Kotimainen nahkalaukku on kestävä ja ekologinen vaihtoehto massatuotetuille keinonahkaisille laukuille, mutta myös kalliimpi vaihtoehto. Siksi nahkalaukkua, kuten myös muitakin nahkatuotteita esim. kenkiä kannattaa hoitaa.
Erilaiset nahkalaadut ja niiden ominaisuudet saattaa mietityttää, mutta muutamalla perustiedolla pärjää jo pitkälle. Nahkalaukun tai kenkien huoltamisesta voi kysyä jo ostotilanteessa, mutta verkosta ostetuissa tuotteissa ei välttämättä tule hoito-ohjeita mukana.
Hoito-ohje nahkalaukulle
Puhdista nahan pinta kevyesti kostutetulla liinalla
Jos esimerkiksi laukun alakulmat on kulunut, voi niihin laitta väriä. Samat aineet soveltuu kuin kenkien hoitamisessa. Hätätapauksessa voi ihan pieniin kulumakohtiin laittaa tussin kärjellä väriä. Tämä onnistuu varsinkin tummissa väreissä.
Hiero laukun pintaan hoitavaa nahkarasvaa pehmeällä sienellä ja pyyhi liinalla
Pienet pintanaarmut nahan pinnassa saa usein häivytettyä hoitavalla nahkarasvalla. Rasvoja on värillisiä ja värittömiä. Itse suosin väritöntä nahkarasvaa, sillä sen käyttö on monipuolisempaa.
Mokka-nahan pintaa kannattaa harjata kevyesti ja suihkuttaa suoja-ainetta. Laukun sisäpuolen voi usein myös pyyhkiä kostealla liinalla tai mallista riippuen vuoriosan saa vedettyä ulos laukusta ja putsattua näin helpommin.
Laukun säilytys
Laukkua ei kannata säilyttää tyhjänä, vaan laittaa sisälle täytettä, jos sitä säilytetään pidemmän aikaa käyttämättömänä. Näin voi olla juhlalaukkujen tai isompien nahkaisten matkakassien kohdalla. Paperi tai pyyhe auttaa säilyttämään laukun oikean muodon. Pelkää sanomalehteä ei kannata laukun sisälle laittaa, sillä siitä voi irrota painoväriä ja laukun sisäosan vuori tahriintuu.
Monesti näkee nahkalaukkuja, joihin on tullut painaumia säilytyksen aikana, mikä on tosi harmillista. Siihenkin miten tällaisen painauman saa häivytettyä pois on omat konstinsa. Nahkaa voi lämmittää, mutta on hyvä muistaa, että siinä nahka palaa, missä voi sulaa.